Logo-HKW kopie.jpg
EXPOSITIE

DENEKAMP (Noord Deurningen)

Schotboekweg 2 (Erve Kuiper)

INDRUKWEKKENDE CARRIÈRE

De wielercarrière van Hennie is indrukwekkend. Hij gaf samen met Joop Zoetemelk en Jan Janssen kleur aan de Nederlandse wielersport in de jaren '60, '70 en '80. Op een tiental panelen wordt de wielercarrière van Hennie beschreven en in een tijdlijn met een lengte van maar liefst elf meter staan al zijn overwinningen weergegeven. Met uiteraard het Olympische Kampioenschap in 1972, het Wereldkampioenschap in 1975, de etappewinst naar l’Alpe d’Huez in Tour de France van 1977 en 1978 en de klassieker Parijs-Roubaix die hij op spraakmakende wijze in 1983 won. Alle overwinningen zijn gerangschikt naar datum en ondersteund door foto’s, truien, medailles, bekers, oorkonden en onderscheidingen. De attributen zijn afkomstig uit de privé verzameling van Hennie en nog nooit eerder getoond aan het brede publiek.

IMG_0507.jpg

KLASSIEKERS

Hennie is een van de meest veelzijdige renners die ons land heeft gekend. Hij nam maar liefst 12 keer deel aan de Tour de France en eindigde twee keer als tweede (1977 en 1980). Na de grote ronden wint hij in het voorjaar van 1981 de Ronde van Vlaanderen en in het najaar de Ronde van Lombardije. In 1983 volgen Parijs-Roubaix en in 1985 Milaan-San Remo. Hij wint daarmee vier van de vijf ‘monumenten’. Dat is maar zeven renners gelukt. Hennie is in deze groep tot nu toe de enige Nederlander. De trofeeën die hij in ontvangst mocht nemen als winnaar van de vier klassiekers, staan geëxposeerd in het museum.

Foto Parijs-Roubaix 1983 no 1.jpg

ZESTIEN WIELERPLOEGEN

In het museum hangen de ingelijste shirts van de zestien wielerploegen waarvoor Hennie gefietst heeft. Boven elk shirt kunt u de tekst lezen die Hennie zelf heeft geschreven en waarin hij zijn bevindingen en ervaringen beschrijft in de periode dat hij in het betreffende shirt fietste. Denk maar aan de roemruchte Raleigh-periode, de periode dat hij in Franse dienst voor Peugeot fietste en in het Nederlandse tricot van DAF-trucks reed.

FIETSEN

Ook kunt u in het museum kijken naar de fiets waarop Hennie Olympisch Kampioen werd en de fiets waarop hij Wereldkampioen werd. En natuurlijk ontbreekt niet de fiets waarmee Hennie in 1983 de klassieker Parijs-Roubaix won. Heel bijzonder is de fiets waarop Hennie in 1962-1963 is begonnen. Die moet je gezien hebben!

​LIVE BEELDEN

Live beelden laten nog eens zien hoe Nederland genoot van de prestaties die Hennie met name in de jaren '70 en '80 leverde. Honderden kleurrijke bidons en unieke tijdrit-autoborden zorgen voor een passende ambiance.

" ......... wielrennen is eerst het bord van je tegenstander leeg eten, voordat je aan je eigen bord begint ........ "
                                                   HENNIE

HENNIE .........

       600.000   Kilometers gefietst

                15   Keer de aarde rond

  84.000.000   Trapomwentelingen

         20.000   Uren op de fiets

144.000.000   Hartslagen tijdens het fietsen

  10.000.000   Kilocalorieën (40.000 Big Macs)

         14.000   Liters zweet

Afbeelding3.png

AL 50 JAAR OLYMPISCH KAMPIOEN ....

 

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Hennie Kuiper tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München Olympisch kampioen werd. ‘De mooiste overwinning uit mijn carrière’, zegt Hennie.

 

Het Hennie Kuiper Wielermuseum staat het hele zomerseizoen (7 april tot 1 oktober) in het teken van dit gouden jubileum. In een speciale expositie in combinatie met tal van activiteiten op wielergebied op regionaal en landelijk niveau laten we u met 'het goud van toen en het goud van nu' kennismaken. Een uniek project, want Hennie is de enige Nederlandse wielrenner die ooit goud heeft gewonnen op de individuele wegwedstrijd.  

 

Goldenes Buch der Gemeinde Grun wald - Eintrag Hennie Kuiper.jpg
Bord ingang 150x80cm.jpg
Munchen 1972.jpg

OPENINGSTIJDEN

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is in het voorjaar (maart, april) en in het najaar (september, oktober) dagelijks toegankelijk van 13.00 - 18.00 uur en in de zomermaanden (mei, juni, juli, augustus ) van 10.00 - 20.00 uur. Op maandag en in de wintermaanden (november, december, januari, februari) is het museum gesloten.

Omslagboek_edited_edited_edited_edited.p

TOEGANGSPRIJS

De toegangsprijs bedraagt € 2 euro per persoon. Voor families, bedrijven, organisaties en verenigingen kan het museum een rondleiding verzorgen met vooraf een presentatie over de wielercarrière van Hennie op een groot beeldscherm, eventueel in combinatie met een fietstocht op de weg, een MTB-tocht, een lunch of een maaltijd. Het minimaal aantal personen voor een rondleiding bedraagt 15 personen. 

GEBOORTEGROND

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is gevestigd op de geboortegrond van Hennie aan de Schotbroekweg 2 (Erve Kuiper) in Denekamp (Noord Deurningen).

 

GPS   N 52° 23’ 33.6’’   E  7° 01’ 47.6’’

GPS   N 52,39267         E  7,02990

U kunt parkeren op het terrein van Erve Kuiper. Het museum beschikt over een traplift. 

logo%20erve%20kuiper_edited.png
  • Facebook
LINKS
www.henniekuiper.nl (site Hennie Kuiper)
www.johanvermeulen.nl (fan site)
Afbeelding1.png
Bruine borden (1).jpg